Enårig rapgræs – enhver greenkeepers og groundsmans mareridt

Enårig rapgræs (Poa annua) er en af de mest almindelige græsarter. Som navnet siger, er den enårig, men den kan også være toårig og i enkelte tilfælde flerårig. Dens rodnet er overfladisk. Enårig rapgræs blomstrer tidligt og kan højst blive 25-30 cm høj. Den bliver dog som regel meget kortere.

Keep overseeding with SOS® right through the winter, if possible! If this is done regularly, there will always be always germinating seed in the soil.

Erwin Beltman
Field manager Feyenoord Stadium

Sådan genkender du enårig rapgræs

Enårig rapgræs er som regel let at genkende. De yngste blade har sammenlagt bladleje. Overgangen mellem bladplade og bladskede har ingen bladtænder, og bladpladen er uden ribber og har en mat og ofte bleggrøn underside. Denne farveforskel er ofte meget tydelig at se på boldbanen. Derudover har Poa annua en lang, mælkehvid skedehinde. Det er også let at genkende enårig rapgræs på den omfattende frødannelse, da den blomstrer året rundt. Bladpladen har ingen ribber, hvilket gør planten blød og bølget.

 

Lav slidtolerance

Enårig rapgræs har en moderat til lav slidtolerance, delvist på grund af de overfladiske rødder. Det betyder, at der let bliver sparket eller slået huller i græsset, hvilket kan give masser af bare pletter, der nedsætter bold- eller golfbanens kvalitet i betydelig grad. Endelig pynter enårig rapgræs ikke ligefrem på græstæppet.

Enårig rapgræs' udseende

Enårig rapgræs er ikke en særlig flot græsplante. Hvis den er underernæret, skifter farven fra mellemgrøn til lysegrøn. Under tørre forhold, når der er utilstrækkeligt med fugt i det øverste jordlag, skifter planten omgående farve til lysegrøn og begynder at blomstre voldsomt.

 

Tidlig spiring

Enårig rapgræs spirer ved jordtemperaturer helt ned til 7-8 °C. Når boldbanerne er blevet nedslidt, er enårig rapgræs ofte den første græsart, der kommer frem, da de fleste græsblandinger først spirer ved højere temperaturer. De bare pletter bliver således hurtigt fyldt ud. Fordelen er, at der opnås en grøn bane, og det er naturligvis bedre end ingenting. Denne fordel opvejer dog ikke de mange ulemper. Enårig rapgræs kan bekæmpes med f.eks. SOS® fra Barenbrug. SOS® spirer ved ca. 4 °C, hvilket gør det stort set umuligt for enårig rapgræs at etablere sig.

Logo-SOS-GT-White-2024!

SOS® - Super Over Seeding

En anden mulig løsning er SOS®. Det er et fortræffeligt produkt, især i vintermånederne, da det spirer ved temperaturer helt ned til 4 °C. Det er endnu tidligere end enårig rapgræs, som først spirer ved 8 °C. Med SOS® får enårig rapgræs således kamp til stregen. 

Mindre bæredygtig

I de seneste år er der kommet stigende fokus på en bæredygtig pleje af græsset. Enårig rapgræs har behov for store mængder vand og gødning, hvilket gør det umuligt at sikre en bæredygtig græsmanagement. Enårig rapgræs kan således siges at være skadelig for miljøet.

 

En vigtig stressfaktor for enårig rapgræs er tørke. Planten reagerer på tørke ved at blomstre voldsomt, og det pynter ikke ligefrem på boldbanen med et væld af blomstrende tuer. Stresspåvirkningen får enårig rapgræs til at formere sig ved at danne frøhoveder i et forsøg på at sikre sin egen overlevelse. Hvis det sker hyppigt, er enårig rapgræs ikke til at stoppe igen og vil brede sig overalt.

 

Enårig rapgræs er meget følsom over for sygdomme. Sneskimmel og dollar spot er de hyppigste sygdomme på baner, der indeholder enårig rapgræs. Disse sygdomme kan give alvorlige skader på banen.

I overseeded with SOS® in December and counted the GDDs. Fourteen days later, the SOS® plants were already coming up. Fantastic!

Henry de Weerd
Groundsman, FC Twente, Enschede

Tåler lav klippehøjde

Enårig rapgræs kan blomstre selv ved en klippehøjde på 0,5 cm eller derunder og danner spiredygtige frø flere gange om året! Mange andre græsarter overlever ikke at blive klippet så lavt – men det gør enårig rapgræs.

 

Ophobning af filt

Når det regner i længere tid, bliver det øverste jordlag gennemvædet og lader sig lettere komprimere. De våde forhold vanskeliggør nedbrydningen af døde stængler og rødder, hvilket resulterer i et tykt, sammenfiltret lag. Under disse forhold har enårig rapgræs let ved at gro på grund af de overfladiske rødder. Filtlaget forhindrer vandet i at nå ned i de umættede jordlag, hvilket kan medføre oversvømmelser på banen.

RPR®’s fast germination is really fantastic. It means that there’s virtually no risk of annual meadow grass establishing, and we end up with a sward of the very best quality in our entire pitch.

Theo van Benthum, field manager
Het Goffertstadion - NEC, Nijmegen (NL)
RPR-GT-logo-1900!

RPR®

De fleste græsblandinger taber kampen til enårig rapgræs. Det skyldes, at enårig rapgræs spirer lynhurtigt og etablerer sig hurtigere end de fleste græsblandinger. Men hos Barenbrug har vi blandinger, der er endnu hurtigere – f.eks. den kraftfulde RPR®, der er kendetegnet ved en meget hurtig spiring og evnen til at danne et ekstremt stærkt græstæppe...

Enhver greenkeepers og groundsmans mareridt

Enårig rapgræs kan udfylde en boldbane ekstremt hurtigt – og det er grønt. Det er imidlertid den eneste fordel, der er ved enårig rapgræs, og den opvejer helt sikkert ikke de førnævnte ulemper. Enårig rapgræs og alle de negative følger kan give en greenkeeper eller groundsman mange søvnløse nætter.

 

Klik her, hvis du vil vide mere om muligheder og løsninger, når det handler om enårig rapgræs på boldbaner.

 

Klik her for at få mere at vide om enårig rapgræs på golfbaner.

Enårig rapgræs
Enårig rapgræs er også kendt som Poa annua. Som navnet siger, er den enårig, men den kan også være toårig og i enkelte tilfælde flerårig. Hvis man ikke griber ind, breder den sig overalt. Det kan resultere i masser af bare pletter og forskellige sygdomme.
Enårig rapgræs er også kendt som Poa annua. Som navnet siger, er den enårig, men den kan også være toårig og i enkelte tilfælde flerårig. Hvis man ikke griber ind, breder den sig overalt. Det kan resultere i masser af bare pletter og forskellige sygdomme.
Enårig rapgræs er også kendt som Poa annua. Som navnet siger, er den enårig, men den kan også være toårig og i enkelte tilfælde flerårig. Hvis man ikke griber ind, breder den sig overalt. Det kan resultere i masser af bare pletter og forskellige sygdomme.
tilbage