Optimal sædskifteplan med Tornado
Tom Niehof

Megaudbytte og fleksibilitet med græsarealer i omdrift

Græsblandingen Tornado til omdriftsarealer kan give dig masser af fordele. Blandingens enorme udbytte giver din grovfoderproduktion et boost. Samtidig opnår du fleksibilitet i din sædskifteplan med en græsblanding til omdriftsarealer. Kort fortalt: Hvis du ønsker optimal bedriftsmanagement, hvor du er sikker på mængden af grovfoder, er Tornado et must!
 

Koncept: Tom Niehof - Tekst: Will van Hoof

 

Tornado

Tornado har i årevis været kendt som en fremragende kilde til grovfoder. Blandingen garanterer et græsudbytte over gennemsnittet, som er 15-25 % højere end med standardblandinger til græsarealer med alm. rajgræs. Hemmeligheden bag det høje udbytte ligger i kombinationen af de anvendte arter og sorter. Tornado indeholder hovedsagelig Barganza og Dorella – to topsorter, som giver hidtil usete mængder græs over en treårig periode.

To topsorter

Dorella er en krydsning mellem alm.  rajgræs  og italiensk rajgræs. Dermed får du det bedste fra begge verdener: et højt udbytte af kvalitetsgræs fra italiensk rajgræs og lang levetid fra alm. rajgræs. I et treårigt forsøg (2016-2018) hos SEGES med tilsvarende sorter scorer Dorella 105 i tørstofudbytte pr. hektar. Det højeste udbytte med denne sort (109)  blev  opnået  i det andet år, men Dorella udviste også et flot udbytte på 102 det tredje år. Det er således en sort, der giver et stabilt udbytte over flere år. Barganza er den allernyeste tetraploide og sent blomstrende sort af alm. rajgræs. I et SEGES-forsøg (2018-2020) scorer denne sort 103 i  tørstofudbytte over tre år, med flotte resultater på 112, 100 og 97. Især det første år er denne sort særdeles produktiv. Dette høje udbytte kombinerer Barganza med en fordøjelighed, der er over middel. For hvert kilo, dine køer indtager af dette græs, giver de således mere mælk end med en gennemsnitlig græsblanding.

 

 

Fleksibel sædskifteplan

Tornado giver dig også den fleksibilitet, du har brug for i din sædskifteplan. Den sætter dig i stand til at vælge en ny afgrøde til den pågældende parcel efter to-tre år. Især med de tørre somre, vi har haft i de sidste tre år, hvor permanente græsarealer lider tørkeskader, vil omdriftsarealer være løsningen. Det giver dig mulighed for regelmæssigt at omlægge græsmarken med den nyeste genetik. Med det resultat, at megagræsudbytter snarere bliver reglen end undtagelsen. Da Tornado er ca. 25% billigere end almindelige græsblandinger til permanente græsarealer, bliver det hurtigt en økonomisk fordel at omlægge dine græsmarker på grund af den korte tilbagebetalingstid. Efter udsåningen kan du hvert forår vælge, om du vil bevare parcellen som højtproduktiv parcel for at opnå en maksimal græsproduktion, eller om du (f.eks. efter at have taget første slæt) vil omlægge arealet til en anden afgrøde. Da Tornado ud over sin biomasse over jorden også råder over et veludviklet rodnet, er den ideel som mellemafgrøde.

Rød- og hvidkløver

Tornado indeholder også kløver, såvel rød som hvid. Rødkløver har lange stængler og større planter og bidrager væsentligt til udbyttet med sin kraftige vækst Hvidkløver er mindre og overtager rødkløverens rolle, når dennes forekomst er mindre hen imod slutningen af brugsfasen. Det kvælstof, kløveren ikke selv bruger, kommer græsset til gode. Derfor giver Tornado et højt udbytte med masser af protein selv med mindre kunstgødning. 

Tornado er en klasse for sig

Mens udbyttet af italiensk rajgræs i renbestand (blanding A) giver et højt udbytte det første år for derefter at falde i andet år, opretholder Tornado sit udbytte. Tornado giver også et  langt  større  udbytte end en blanding af strandsvingel, rajsvingel og alm. rajgræs (blanding B). Det samlede udbytte  med Tornado de første to år er væsentligt større end med blanding B. Det står således klart, at når det gælder omdriftsarealer, er Tornado virkelig en klasse for sig.

Håndter rød- og hvidkløver forskelligt

Væksten hos rød- og hvidkløver kan stimuleres på forskellige måder. Rødkløver trives godt ved en høj stubhøjde efter slæt (7-8 cm) og helst ved et slæt, der ikke er taget for tidligt. Én gang om  året kan du tage et sent slæt, som oftest senere på året, hvor rødkløveren er tilstrækkeligt i blomst. Et for sent slæt øger dog risikoen for forveddede, lilla stængler med en moderat foderværdi. Hvidkløver egner sig til hyppige slæt. Du kan med fordel sætte en lav stubhøjde, så kløveren får masser af sollys.

tilbage