Lavt fruktanindhold

Et lavt fruktanindhold i græsset forebygger forfangenhed. Fruktan er et kulhydrat (en sukkerart), der dannes i græsplanterne ved hjælp af sollys. I perioder med kolde nætter og solrige dage danner græsset særlig meget fruktan.

Fruktan

Fruktan klassificeres i dag som en af de vigtigste årsager til forfangenhed. Fruktan omsættes kun delvist i hestens tyndtarm. Derfor ryger der for meget sukker videre til blind- og tyktarmen, hvilket forstyrrer tarmens bakterieflora. Som følge heraf dannes der giftstoffer, som kan forårsage forfangenhed.

Lavt fruktanindhold

Barenbrug har foretaget grundige undersøgelser af fruktanindholdet (sukkerindholdet) i forskellige græsarter. Nogle arter er kendt for at have et lavt fruktanindhold, men selv inden for den samme græsart kan indholdet af fruktan variere fra sort til sort. Sorterne i Horse Master® indeholder hele 50 % mindre fruktan end sorterne i græs til køer.

 

Barenbrug undersøger hvert år fruktanindholdet i mere end 70 græssorter. Nedenstående figur viser, hvor store forskelle der er på fruktanindholdet i forskellige sorter. Sorterne i Horse Master® indeholder i gennemsnit mindre end halvt så meget fruktan som græs til køer.

God græsmarkstyring

Med en god græsmarkstyring kan du sikre, at græsplanterne danner mindre fruktan. Det er først og fremmest vigtigt at sørge for tilstrækkeligt med næringsstoffer og vand, så græsset kan gro. Dernæst er det vigtigt, at græsset ikke bliver dødbidt.

Fruktanindhold i græs til hø og ensilage

Hø produceres som regel ved høje temperaturer. Derfor er fruktanindholdet i hø generelt lavt. Græs til ensilage produceres ofte i det tidlige forår og kan slås i koldt vejr, fordi græsset ikke behøver blive helt tørt. Fruktanindholdet i græs kan være meget højt i perioder med solrige dage og kolde nætter. Ensilagegræs er derfor mindre velegnet til heste, som er følsomme over for forfangenhed.

En stærk, grøn fold til din hest

En flot grøn eng med en solid tørv og rigeligt græs til din hests daglige græsning. Det ønsker alle hesteejere sig. Desværre er der stadig mange heste, der går på nedslidte enge med græs beregnet til kvæg. Det kan medføre en række helbredsproblemer. Derfor har Barenbrug udviklet Horse Master®.

 

Horse Master® er en afbalanceret græsfrøblanding. Således har en eng tilsået med Horse Master® en solid tørv og en hurtig vækst, og selve planten er strukturrig og frøfattig. Klik her for at få flere oplysninger om Horse Master®.

Kan købes her

Vil du også give din hest eller pony det bedst mulige græs? Så spørg efter Horse Master® hos nærmeste forhandler!

tilbage