Lavt fruktanindhold

En lav fruktankoncentration i græs mindsker risikoen for forfangenhed. Fruktan er et kulhydrat (sukkerstof), som produceres af græsplanter, når de påvirkes af sollys. Græsplanter producerer særlig store mængder fruktan i perioder med kolde nætter og kraftigt sollys.

Fruktan

Fruktan anses som en af de primære årsager til forfangenhed. Det bliver kun delvist fordøjet i tyndtarmen, hvilket medfører et højt sukkerindhold i stortarmen og ubalance i tarmfloraen. Herved dannes giftstoffer, som gør hesten forfangen.

Lavt fruktanindhold

Barenbrug har lavet omfattende undersøgelser af forskellige græsarters fruktanindhold. Nogle arter er kendt for et lavt fruktanindhold, men selv inden for arterne kan visse sorter indeholde mere fruktan end andre. Sorterne i Horse Master indeholder hele 50% mindre fruktan end græssorter, som er beregnet til kvæg og får.

 

Barenbrug analyserer fruktanindholdet i mere end 70 græssorter om året. Nedenstående graf illustrerer de store forskelle i forskellige sorters fruktanindhold. Sorterne i Horse Master indeholder i gennemsnit under halvdelen af den fruktan, der findes i græssorter til kvæg.

God græsmarksstyring

En god græsmarksstyring kan mindske mængden af fruktan, der lagres i græsplanterne. For det første er det vigtigt at sørge for, at græsset får tilstrækkeligt med næringsstoffer og fugt til at vokse. For det andet må græsset ikke blive afgræsset for kort.

Fruktanindhold i hø og græsensilage

Hø fremstilles oftest ved høje temperaturer og har derfor normalt et lavt fruktanindhold. Græsensilage produceres ofte i det tidlige forår, og græsset kan slås i koldt vejr, fordi det ikke behøver være helt tørt. Græssets fruktanindhold kan være meget højt, især i sollys kombineret med kolde nætter. Græsensilage er derfor mindre velegnet til heste, der er modtagelige over for forfangenhed.

Kan købes her

Du kan bestille Horse Master hos en af vores forhandlere.

tilbage