HEADER_SOS_DK-500-2024!

SOS redder nedslidte baner om vinteren

Boldbaner bliver brugt året rundt, dag ud og dag ind. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at der i de kolde måneder opstår bare pletter i græstæppet. Almindelige græsarter får for lidt lys og varme til at kunne udfylde de bare pletter. Men med SOS® hører dette problem fortiden til. SOS® spirer meget hurtigt selv ved lave temperaturer og er derfor den ideelle redning til boldbaner.

SOS garanterer et godt resultat

SOS® har fået stor opmærksomhed i sportsverdenen. Det bedste eksempel på dette er nok VM i fodbold i Sydafrika i 2010. Banerne levede fra starten ikke op til standarden og havde stærkt brug for hjælp. Redningen blev SOS®. Græsset kom frem på ingen tid og fyldte banerne helt ud, så kampene kunne spilles på en grønsvær i topklasse. SOS® er også yderst populær hos klubber i den hollandske Æresdivision, hvor der navnlig i vinterperioden eftersås i stor stil.

 

Med SOS® vandt Barenbrug den hollandske innovationspris Demo-Dagen Sportfacilities i 2009. Innovationsprisen er rettet mod produkter og ydelser til idrætsanlæg, sport, leg og rekreation og gives til et innovativt produkt eller en nyskabende ydelse. Prisoverrækkelsen viser, hvor stor opsigt SOS® har vakt i sportsverdenen.

Eftersåningen med SOS® fortsætter så vidt muligt hele vinteren igennem! Når det gøres regelmæssigt, ligger der altid spirende frø i jorden.

Erwin Beltman
Field manager på Stadion Feyenoord

Banebrydende teknologi

Hovedbestanddelen i SOS®-blandingen er en hurtigtetablerende sort (Lolium multiflorum westerwoldicum) med egenskaber som sports- og rekreationsgræs. Det er en enårig rajgræs af tredje generation med sports- og plæneegenskaber. På markedet anses tetraploide alm. rajgræsser ofte som et godt alternativ til SOS® på boldbaner. Tetraploide græsser vokser generelt hurtigt, men har ikke evnen til at spire allerede ved en temperatur på 4 °C, som SOS® har. Det fremgår af laboratorieundersøgelser.

 

Klik her for at læse mere om den banebrydende teknologi i SOS®.

 

I december eftersåede jeg med SOS® og talte graddage. Efter 14 dage dukkede SOS®-planterne allerede op. Fantastisk!

 

Henry de Weerd
Groundsman på Grolsch Veste (FC Twente Enschede)

Eftersåning ved lave temperaturer

SOS® er i de seneste år blevet kendt for en ekstremt hurtig etablering ved lave jordtemperaturer (4 °C). Derfor bevarer græstæppet sin styrke hele året rundt. Hvis der eftersås med SOS® på det rigtige tidspunkt i efterårs- og vintermånederne garanteres et græstæppe i høj kvalitet. Eftersåning med SOS® garanterer et græsdække på mindst 60 % inden for en måned. Det er 18 dage hurtigere, end når der eftersås med blandinger, der indeholder alm. rajgræs.

 

Klik her for at få mere at vide om eftersåning ved lave temperaturer.

 

Forlænget spillesæson

Takket være SOS® kan spillesæsonen forlænges betydeligt. Når banen eftersås tidligt på sæsonen, kan græsdækket på banen bevares intakt. Der kan således spilles mere intensivt på banen end tidligere. Med SOS® øges antallet af spilletimer væsentligt, sommetider med mere end 100 timer om året.

 

På ingen tid var det nedslidte målfelt igen fyldt med det flotteste græs.

Henk Schreuder
Groundsman hos SC Heerenveen

Kom enårig rapgræs i forkøbet

Enårig rapgræs, også kaldet Poa Annua, er en enårig, sommetider toårig og i enkelte tilfælde flerårig rapgræs (Poa) med et kort rodnet. Hvis man ikke gør noget for at bekæmpe enårig rapgræs, breder den sig overalt. Det kan medføre et væld af bare pletter og forskellige sygdomme i græstæppet. I modsætning til mange andre græssorter er SOS® i stand til at bekæmpe enårig rapgræs. SOS® etablerer sig lynhurtigt, så enårig rapgræs stort set ikke får en chance for at komme til.

 

Klik her for at læse mere om enårig rapgræs.

Den hurtigste etablering

Intet græs etablerer sig så hurtigt som SOS®. Den hurtige etablering finder sted allerede ved temperaturer fra 4 °C. SOS® er i de seneste år blevet kendt som den ideelle blanding til eftersåning, da den har en ekstremt hurtig etablering ved lave jordtemperaturer. Med den rigtige pleje er der således garanti for et tæt græstæppe.

 

Forudsig spiringen med GDD (graddage)

Ved hjælp af beregningsmetoden med såkaldte graddage (GDD = Growing Degree Days) kan spiringen af SOS® forudsiges. Graddage bruges normalt i landbruget til at forudsige det rigtige høst- eller gødskningstidspunkt og er også en nyttig metode til at bestemme udviklingen af ukrudt i en afgrøde. Graddagene kan beregnes ved hjælp af formlen (Tmax + Tmin)/2. Undersøgelsen viste også, at SOS® spirede efter 100-110 graddage, sammenholdt med f.eks. 100 % alm. rajgræs af sorterne Bargold (fra 115 graddage) og Barlennium (120 graddage).

 

Visuelt attraktive boldbaner

Det første, man lægger mærke til som tilskuer til en fodboldkamp, er grønsværen. Er græstæppet af ringe kvalitet, påvirker det helhedsindtrykket. Det skyldes oftest bare pletter, som især breder sig i de kolde måneder. Med SOS® hører dette problem fortiden til. Ikke kun fordi SOS® udfylder de bare pletter, men også fordi enårig rapgræs ikke længere får lejligheden til at gøre det. Når enårig rapgræs begynder at vokse, bliver der hurtigt synlige farveforskelle på banen. SOS® har samme farve som f.eks. RPR, og derfor beholder banen det samme visuelle udtryk.

 

 

Klik her for at få mere at vide om de visuelle aspekter med SOS®.

Referencer dokumenterer gode resultater med SOS

Flere klubber i den hollandske Æresdivision sværger til den lynhurtige SOS®. I de kolde måneder eftersås boldbanerne massivt med SOS® for at fastholde banernes høje kvalitet. SOS® har flere gange bevist sin styrke ved EM og VM i fodbold. Ønsker man den hurtigste løsning i de kolde måneder, er SOS® et absolut must.

 

Klik her for at se flere erfaringer med SOS®.

SOS

SOS® spirer meget hurtigt selv ved lave temperaturer og er derfor den ideelle redning til boldbaner.

SOS® spirer meget hurtigt selv ved lave temperaturer og er derfor den ideelle redning til boldbaner.

SOS® spirer meget hurtigt selv ved lave temperaturer og er derfor den ideelle redning til boldbaner.

tilbage