HEADER_RPR-DK-1900x700-2024!

RPR - Regenerating Perennial Ryegrass

RPR® (Regenerating Perennial Ryegrass) er den første alm. rajgræs, der har den specifikke egenskab, at den breder sig ved hjælp af vandrette, overjordiske sideskud. Tidligere var det kun engrapgræs, der groede på denne måde på fodboldbaner. Netop denne egenskab gør RPR® mange gange stærkere end andre typer alm. rajgræs, uden at det går ud over den hurtige vækst. Resultatet er en selvhelende alm. rajgræs med en uovertruffen slidstyrke, der er perfekt til brug på fodboldbaner.

UEFA er meget tilfredse med resultatet. Græstæppet er skabt ved brug af Barenbrugs RPR®-teknologi.

John Hendriks og Gerdien Vloet
Hendriks Graszoden B.V.

En god bane er alfa og omega i enhver professionel sportsklub. Og vores baner er i topkvalitet takket være vores gode samarbejde med Barenbrug, deres ekspertise og deres RPR®-græsfrø.

Frédéric Veraghaenne – field manager
Belgian Football Centre Tubize (BE)

Jeg er imponeret over, at RPR® trives så godt under disse ekstremt vanskelige forhold.

Ed Hubers – groundsman
Autotron Rosmalen (NL) – tennisturneringen Ricoh Open

RPR er enestående

RPR® symboliserer genfødslen af en særlig underart af græs. I USA blev Lolium perenne stoloniferum – den underart, RPR® tilhører – senest observeret i 1836. Herefter er RPR® den første sort af alm. rajgræs med overjordiske sideskud, som officielt er blevet registreret i USA som Lolium perenne stoloniferum.


Alm. rajgræs har længe været anvendt til fodbold- og golfbaner, men RPR® er en innovativ nyhed, som Barenbrug introducerede i USA i 2010. Her konstaterede man straks, at græsblandingen var særdeles velegnet til fodboldbaner. I USA fik Barenbrugs RPR® tildelt en innovationspris ved STMA's (SportsTurf Managers Association) udstilling i 2011. I Europa blev RPR® introduceret i Holland i 2012, og andre lande fulgte hurtigt efter: Belgien, Tyskland, Danmark, Sverige, Tjekkiet, Polen, Italien og Rumænien. RPR®-græs til fodboldbaner, golfbaner og offentlige grønne områder blev også nomineret til innovationspriserne Gouden Klavertje Vier i 2013 og SportFM i 2015.

 

Overjordiske sideskud

RPR® breder sig vandret ved at danne et naturligt netværk af overjordiske sideskud – en form for net i græsbunden, der giver en uovertruffen slidstyrke. I stedet for individuelle græsplanter, som ses hos traditionel alm. rajgræs, er alle RPR®-planter indbyrdes forbundet og samtidig forbundet med jorden. Risikoen for, at græsset på fodboldbanen bliver sparket løs eller på anden måde beskadiget, er meget mindre, fordi græsset bliver holdt på plads fra alle sider, selv under den mest intensive brug. Så uanset hvor vanskelige forholdene under en fodboldkamp eller golfturnering måtte være, forbliver det tætte græstæppe intakt.

Nogle ting skal man se med sine egne øjne, før man tror dem. Krybende alm. rajgræs var en af dem – men nu hvor jeg har set RPR®, er jeg overbevist!

Andy Newell – chef for plænegræsbiologi
STRI

Vi kan med stolthed sige, at vi har haft første divisions bedste bane tre år i træk. Det er resultatet af "passion, pleasure and performance" – og vores brug af RPR®.

Erwin Beltman – field manager
De Kuip fodboldstadion i Rotterdam (NL)

RPR® danner et græstæppe, der er klar til brug på ingen tid. Græsset er stærkere og mere resistent over for sygdomme.

Alexandre Ragonnet – forvalter
Terre Blanche Golf Resort (FR)

To i én

RPR® er den første type græs, der forener styrke og hurtig vækst, så du får alle fordelene med én græsblanding. Græsset spirer meget hurtigt og er klar til intensiv brug, så snart det har dannet et tæt græstæppe. De stærke græsarter, der tidligere blev anvendt, f.eks. engrapgræs, spirer langsommere og er derfor ofte blevet kombineret med en hurtigere alm. rajgræs. Det har givet blandinger, som spirer og etablerer sig meget hurtigt, men blandingernes slidstyrke lader en del tilbage at ønske. RPR® løser dette problem ved at forene styrke og hurtig vækst. Du får med andre ord begge dele i ét produkt.

Reducerer mængden af enårig rapgræs

RPR® er lige så stærk som engrapgræs, men etablerer sig meget hurtigere, hvilket væsentligt nedsætter risikoen for indtrængning af uønsket enårig rapgræs. Det har den fordel, at du får et tættere græstæppe med et bedre rodnet, som kræver mindre gødning og vand. RPR®'s overjordiske sideskud danner et meget tæt græstæppe, hvor ukrudt og uønskede græsarter har meget svært ved at gro. Den stærke, hurtigtvoksende RPR® vinder kampen mod ukrudt og uønskede græsarter. Enårig rapgræs kan se nok så flot og grøn ud, men kan ødelægge græstæppet fuldstændig. Har den først etableret sig, er den ikke til at slippe af med igen. RPR® slår enårig rapgræs med flere længder.

 

Klik her for at få mere at vide om enårig rapgræs.

Hvis der er en god korrelation mellem din jord og din gødskningsstrategi, etablerer RPR® sig imponerende hurtigt, så du kan spare masser af tid sammenlignet med andre græsarter.

Michel Poncelet
verdensberømt sportsbanekonsulent

RPR® oversteg alle vores forventninger på træningsbanerne. Det overbeviste os om, at vi også skulle bruge det på vores stadionbane. Og de resultater, vi har opnået med denne alm. rajgræs er...

Roy Rigby – field manager
Manchester City (UK)

RPR®'s hurtige spiring er virkelig fantastisk. Det betyder, at der stort set ikke er nogen risiko for, at enårig rapgræs etablerer sig, og vi ender med et græstæppe af den allerbedste kvalitet over...

Theo van Benthum – field manager
Het Goffertstadion, NEC Nijmegen (NL)

Fodboldbaner, der er stærke som stål

Alm. rajgræs anvendes ofte til fodboldbaner, som skal kunne holde til kraftigt slid. Det forventes også, at græstæppet på banerne er i topkvalitet til hver kamp, der spilles. Det kan kun opnås med græs, der er stærkt som stål, og som har en hurtig genvækst. Alm. rajgræs er et godt valg, men RPR® er endnu bedre. RPR® garanterer superhurtig genvækst og et ekstremt stærkt græstæppe.

 

Klik her for at få mere at vide om brugen af RPR® til fodboldbaner

 

Golfbaner, der er stærke som stål

Høj slidstyrke, lav risiko for skader og superhurtig genvækst er vigtige kriterier for golfbaner. Barenbrugs ekstremt stærke RPR®-blandinger er ideelle til golfbaner. To RPR®-blandinger er særdeles velegnede til golfbaner: Bar Extreme RPR® til eftersåning og Bar Intensive RPR® til ny- og eftersåning.

Klik her for at få mere at vide om brugen af RPR® til golfbaner

 

Plæner, der er stærke som stål

Bar Power RPR® er en ekstremt stærk blanding, der er beregnet specifikt til plæner. Den trives i mange typer jord, hvilket gør den meget nem at bruge. Bar Power RPR® er ideel til brug i haver og parker og til træningsbaner i den lokale fodboldklub. Den er udviklet specielt til professionelle gartnere, som sætter stor pris på blandingens mange fordele. En af fordelene er, at den egner sig til både ny- og eftersåning, så du behøver ikke længere købe to forskellige blandinger. Såning og løbende eftersåning med Bar Power RPR® sikrer en flot græsplæne, der kan tåle masser af slitage.

 

Klik her for at få mere at vide om brugen af RPR® til plæner.

 

RPR

RPR® står for Regenerating Perennial Ryegrass – selvhelende alm. rajgræs. Den breder sig ved hjælp af vandrette, overjordiske sideskud og er stærk som stål.

RPR® står for Regenerating Perennial Ryegrass – selvhelende alm. rajgræs. Den breder sig ved hjælp af vandrette, overjordiske sideskud og er stærk som stål.

RPR® står for Regenerating Perennial Ryegrass – selvhelende alm. rajgræs. Den breder sig ved hjælp af vandrette, overjordiske sideskud og er stærk som stål.

tilbage