Bioklip

Bioklip – eller cirkulær græspleje – bliver stadig mere populært, da det er en god og bæredygtig måde at vedligeholde græs på. Men hvad er bioklip egentlig, og hvordan gør du? Det er nemlig ikke altid, bioklip kan lade sig gøre – og det skyldes ofte det forkerte valg af græs!

Hvad er bioklip?

På engelsk bruges betegnelsen "mulching", som direkte oversat betyder at dække jorden med organisk materiale, men betegnelsen bruges også om bioklipmetoden. Brugen af jorddække er kendt fra andre steder i haven, hvor forskellige materialer som halm, hø, blade, træflis, pap, græsafklip m.m. bruges til jorddækning. Det giver en bedre jordkvalitet, beskytter jorden mod vejrforholdene, tilfører jorden organisk materiale og næringsstoffer samt forebygger ukrudtsvækst. Man kan også kalde bioklipmetoden for cirkulær græspleje. Det lyder måske lidt indviklet, og derfor vil vi her forklare dig, hvad det vil sige at benytte bioklip.

Bioklip eller cirkulær græspleje

Bioklip er en fantastisk metode til bæredygtig græspleje og giver et smukt græstæppe, der næsten passer sig selv. Det er en særlig klippemetode, hvor græsafklippet findeles i meget små partikler. Disse små partikler sendes derefter tilbage til plænen, hvor de fordeles mellem græsstråene. Det adskiller sig fra traditionel klipning, hvor de afklippede græsstrå er meget længere og kan give problemer. Faktisk er bioklip en form for cirkulær græspleje, da græsafklippet "recirkuleres" og udnyttes som næring til jordbundsorganismerne – og i sidste ende til græsplanterne selv. På den måde lukkes kredsløbet. Du skal dog være opmærksom på, at bioklip ikke kan lade sig gøre, hvis græsset er blevet for langt. Og det kan hurtigt blive tilfældet med det forkerte græsvalg! Hvis du derimod vælger en langsomtvoksende græsblanding, bliver resultatet mere vellykket, og du opnår en superflot græsplæne.

 

Plæneklippere med bioklip

Hvis du vil anvende bioklipmetoden, skal du bruge en plæneklipper med bioklipfunktion. Plæneklipperens skjold har ingen udkasterkanal, så det afklippede græs cirkulerer i stedet under skjoldet, hvor den specialudformede kniv sørger for, at det findeles i meget små partikler. Når græspartiklerne er små nok, fordeles de over plænen. Græsafklippet udgør en kilde til næring for jordbundsorganismerne, som efterfølgende omsætter det til naturlige næringsstoffer til græsplanterne. Venter du for længe med at slå græsset, bliver græsafklippet for langt og kan give problemer, fordi det i stedet kvæler græsplænen. Derfor skal du sørge for at have det rigtige græs til bioklip. Vælg langsomtvoksende planter med et lavt vækstpunkt.

Om te mulchen heb je een grasmaaier nodig met een mulchfunctie. De mulchplug sluit de opvangtunnel af waardoor het gemaaide gras in het maaidek blijft rondcirkelen. Het maaimes zorgt ervoor dat het gras vervolgens wordt fijngesnipperd.

Traditionel klipning vs. bioklip

 

Met gras mulchen wordt de bodem bedekt met gemaaide gras wat fijn vermalen is tot kleine snippers. Dit is in tegenstelling tot traditioneel maaien.

For mig personligt er den største fordel ved bioklip, at det er tidsbesparende.

Marc de Haas
gartner hos BT Hoveniers (NL)

Fordele ved bioklipmetoden

Der er mange forskellige fordele ved at anvende bioklip. Men vel at mærke kun når det rent faktisk kan lade sig gøre. For det første kan du spare på kunstgødning, fordi du gøder planterne, når du sender græsafklippet tilbage til plænen. Det er godt for miljøet og derfor bæredygtigt! Derudover kan du spare masser af tid, når du bioklipper, fordi du slipper for at skulle opsamle og bortskaffe dit græsafklip. Desuden virker tilsætningen af organisk materiale til jorden som en barriere mod fordampning, så græstæppet lider mindre under varme og tørke. Det rigere jordbundsliv fremmer også græsplanternes sundhed. Det skal i øvrigt bemærkes, at hurtigtvoksende græsplanter ofte har brug for mere kunstgødning! Hurtigtvoksende planter er ofte skyld i, at bioklip ikke kan lade sig gøre. Langsomtvoksende planter har mindre behov for næring og vokser mindre hurtigt, og det gør dem særdeles velegnede til cirkulær græspleje.

 

Klik her for at læse mere om fordelene ved bioklip

Det ideelle græs til bioklip

Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er muligt at anvende bioklip – f.eks. hvis græsset er vådt eller er blevet for højt. For langt græsafklip kvæler græsplænen og medfører skimmeldannelse, hvilket har den modsatte effekt på græsplænens sundhed. Det bliver dog ikke noget problem, hvis bare du har det rigtige græs. Mow Saver® er udviklet specielt til bioklip- og robotplæneklippere og er den perfekte løsning. Mow Saver®-græsplanterne etablerer sig hurtigt, har et lavt vækstpunkt, vokser langsommere end almindeligt græs og producerer dermed mindre biomasse. Det betyder, at græsset kræver mindre klipning, og det gør Mow Saver® særdeles velegnet til bioklip. Græsset kommer ikke længere til at blive alt for højt, inden du får det slået. Desuden kan du spare på kunstgødningen, fordi Mow Saver®-planterne kan nøjes med mindre næring. Og som det allervigtigste er en græsplæne med Mow Saver® en fryd for øjet – robust og smuk på én gang!

 

Klik her for at læse mere om det ideelle græs til bioklip.

 

Kom i gang med bioklip

Har du fået lyst til at give dig i kast med bioklip?

 

Så se vores køreplan her, og kom godt i gang!

Klik her for at læse mere om bioklip.

tilbage