Førstehjælp til udtørrede hestefolde

Den tørke, der lige nu hærger i Danmark, giver store skader på afgrøderne. På mange folde har der ikke været vækst i mange uger, og farven er skiftet fra grøn til udtørret gul. Konsekvensen er, at hesteejerne ikke længere har noget græs på deres folde.

Hvad kan du gøre for at hjælpe din fold bedst muligt igennem tørken?

Afgræs folden i ny og næ

Lejlighedsvis afgræsning i tørre perioder er med til at sikre genoprettelse af græsmarken. Hvis du lader dine heste æde græsresterne i aftentimerne, gavner det græsset. Hold godt øje med sundhedstilstanden hos (unge) heste, der udelukkende går ude på fold. De kan hurtigt blive afmagrede på grund af det ringe udbud af græs.

 

Vær forsigtig med klipningen

At klippe græsset i tørkeperioden kan give store skader på din græsmark. Er græsset lavere end 20 centimeter (2.000 kg pr. hektar), er det bedst at udsætte klipningen. Efter klipningen bruger græsplanten af sine reserver for at danne nye blade. Men i tørre perioder har planten brug for disse reserver for at overleve. At køre med maskiner på græsmarken vil desuden være en for stor belastning for græsset og vil give kørespor, der forbliver synlige i lang tid. Hvis du vælger at klippe græsset alligevel, så klip det ikke kortere end 7 centimeter.

Har dit græs overlevet tørken?

Græs kan godt overleve en tør periode. Det er nemt at undersøge, om dit græs er kommet levende ud på den anden side. Grav et stykke tørv på 20 x 20 cm fri af græsmarken, og læg det i en balje vand i 10 minutter. Hvis der efter et par dage er dannet hvide underjordiske rødder, eller græsset har fået grønne spidser, skal græsmarken nok komme sig efter tørken. Hvis det ikke er tilfældet, står marken sandsynligvis ikke til at redde. Retablering er i så fald den eneste mulighed, du har for at reparere din fold.

 

Pas på alm. rapgræs

Hvis der i den græstørv, du gravede fri, dannes nye planter med "hvide fødder", skal du være opmærksom. Risikoen for udvikling af alm. rapgræs og enårig rapgræs i din græsmark er i så fald meget stor. Heste, der græsser på en fold med en stor andel af alm. rapgræs, har en øget risiko for sandkolik. Alm. rapgræs kan bekæmpes ved regelmæssig strigling af folden eller ved eftersåning med HorseMaster.

 

 

Nysåning

Kan din græsmark ikke længere reddes, er retablering den eneste mulighed. I så fald er det vigtigt først at fjerne kvikgræs og ukrudt omhyggeligt fra folden. Efter 10 dage kan du fræse og tilså græsmarken på ny. Det bedste resultat opnår du med græsfrøblandingen HorseMaster. Græssorterne i HorseMaster er udvalgt specielt til heste.

 

Klik her for læse mere om udsåning på en hestefold.

tilbage